(Inter)Nationaal nieuws

De eerste Olympische Spelen van de twintigste eeuw werden in het jaar 1900 in Parijs gehouden. Het evenement duurde van 14 mei tot en met 28 oktober. Er was nog weinig interesse voor de Spelen, Nederland boekte wel een goed resultaat, de twee met stuurman van François Brandt en Roelof Klein werden Olympisch kampioen. De medaille van het duo Brandt en Klein wordt in de officiële uitslag toegewezen aan een gemengd team, aangezien de stuurman van de boot een anonieme Franse jongen was. Nederland haalde daarnaast nog een zilveren medaille voor Minerva Amsterdam roeien, vier met stuurman en drie bronzen medailles voor Minerva Amsterdam roeien, twee met stuurman, mannen team schieten, 50m militair pistool en Johannes Drost zwemmen, 200m rugslag. Nederland eindigde daarmee op de 18e plaats. Frankrijk werd eerste met in totaal 101 medailles (26 gouden, 41 zilveren en 34 bronzen), meer dan het dubbele van de nummer 2, de Verenigde staten die 47 medailles behaalden.
De Exposition Universelle van 1900 was een wereldtentoonstelling die werd gehouden in Parijs ter viering van alles wat in de voorafgaande eeuw was bereikt en om ontwikkelingen in de volgende eeuw te promoten. De stijl die volop aanwezig was op deze tentoonstelling was Jugendstil. De tentoonstelling duurde van 15 april t/m 12 november. 

 

 
In Amsterdam richtten Floris Stempel, Carel Reeser en Han Dade officieel de Amsterdamse voetbalclub AFC Ajax opAl sinds 1893 werd er in Amsterdam-Oost door scholieren gevoetbald onder de naam Union. In 1900 gaat de club club officieel AFC Ajax heten.

Auteur: Henk van Gestel